5 buffet Ramadhan murah di sekitar lembah klang.

Seluruh umat Islam di Malaysia kini telah pun mula berpuasa dan ketibaan bulan yang penuh barakah ini sememangnya dinanti oleh semua peringkat usia tanpa mengira kaum. Sinonim dengan bazaar Ramadhan, ramai antara kita yang gemar mengunjunginya untuk mendapatkan pelbagai makanan yang kadangkala hanya boleh didapati pada bulan istimewa ini sahaja. Selain itu, ramai juga gemar mengambil kesempatan berbuka puasa bersama sahabat dan keluarga di restoran mahupun hotel untuk menikmati pelbagai jenis sajian dengan harga berpatutan. Bagi penggemar hidangan buffet, berikut adalah beberapa pilihan di kawasan lembah klang yang mungkin menepati citarasa anda:


1. Restoran Kueh
Terletak di Shah Alam, restoran ini asalnya terkenal dengan bermacam pilihan kuih muih tradisi yang kadangkala sukar didapati. Menjelang Ramadhan kali ini, restoran Kueh menawarkan pakej buffet kepada pelanggan yang gemarkan makanan tradisional melayu bermula daripada pembuka selera sehingga lah ke pencuci mulut. Antara hidangan unik yang disajikan oleh mereka termasuklah kerabu jantung pisang, gulai kawah daging, udang dan sotong sambal petai, kambing golek, roti jala, kuah durian dan bermacam-macam lagi.


Alamat
No.4, Jalan Renang 13/26, Tadisma Business Park, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor
Harga
Dewasa                 Kanak-kanak                       Warga emas
RM45                    RM25                                  RM35

 

2. Pavillion Catering @ Veillaris Hall.
Dengan 60 variasi hidangan yang ditawarkan, Pavillion Catering menjemput orang ramai untuk berbuka puasa bersama-sama bermula 10 Mei hingga 2 Jun ini. Buffet yang diadakan didalam dewan berhawa dingin ini pastinya menjanjikan keselesaan kepada pengunjung dengan persembahan gamelan serta tempat letak kereta yang luas menjadikan lokasi ini ideal dalam memenuhi keperluan berbuka puasa bersama ahli keluarga yang ramai mahupun berkumpul bersama rakan taulan.


Alamat
Lot 6521,Jalan Abim, Kampung Sungai Ramal Dalam, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor
Harga
Dewasa                 Kanak-kanak                     Warga emas
RM49                    RM29                                 -


3. Amber Chinese Muslim Restaurant
Mengetengahkan resepi daripada utara China, restoran ini telah pun membuka beberapa cawangan tetapi buffet Ramadhan mereka hanya ditawarkan di cawangan Nexus Bangsar South dan pusat beli belah 1 Utama, Damansara. Hidangan kaum cina yang sangat sinonim dengan rasa yang kurang pedas tentunya sangat sesuai dengan dinikmati bersama keluarga apatah lagi jika anda mempunyai anak kecil. Jangan lupa rancang dan buatlah tempahan awal untuk memastikan ada meja tersedia untuk anda sekeluarga berbuka puasa dengan selesa.


Alamat
Unit - 1-14, Level 1, Nexus No. 7, Jalan Kerinchi 59200 Kuala Lumpur, Malaysia
Harga
Dewasa                   Kanak-kanak                  Warga emas
RM69                      RM45                             -

 

4. Dewan Tengku Zara
Hidangan buffet kini bukan hanya boleh didapati di hotel ataupun restoran sahaja. Ini apabila pihak katering yang mempunyai event hall turut memberikan peluang kepada kita untuk menikmati pelbagai hidangan berbuka puasa bukan hanya di lokasi yang selesa malah juga dengan harga yang lebih berpatutan. Menjanjikan lebih daripada 150 juadah istimewa, Dewan Tengku Zara memberi lebih banyak pilihan hidangan termasuk kambing golek arab, bubur lambuk, patin masak tempoyak dan menu istimewa mereka iaitu hidangan nasi mandy ayam dan kambing. Buffet Ramadhan ini boleh didapati bermula daripada 8 Mei sehingga 2 Jun, setiap hari Rabu hingga Ahad sahaja.

 

Alamat
Lot 1513 B BT 18 1/2 Jalan Bangi Kampung Sungai Tangkas, 43000 Kajang, Selangor 43000 Bangi, Malaysia
Harga
Dewasa                    Kanak-kanak                   Warga emas
RM55                       RM27.50                          -

 

5. Pak Abu Ikan Bakar dan Satay
Terletak agak jauh dari ibu kota, restoran ini menerapkan suasana melayu klasik dalam hiasan ruang makannya bersesuaian dengan konsep menu berbuka puasa yang mereka tawarkan. Bermula daripada hidangan utama hingga ke pencuci mulut, hidangan asli mereka seperti pingat pisang dan pengat ubi pastinya membangkitkan kembali nostalgia zaman kanak-kanak. Selain daripada buffet, restoran ini turut memberi alternatif hidangan set ala thai serta masakan barat bagi mereka yang mencari kelainan dalam memenuhi citarasa masing-masing.


Alamat
39 G kip sentral kota warisan Sepang Klia 43900 Sepang, Malaysia
Harga
Dewasa                    Kanak-kanak                   Warga emas
RM49                       RM29                              -

 

Photo credit: Freepik


Do you have something in mind?