Bazar Ramadhan Pantai Dalam

Menjelang setiap kali bulan Ramadhan, ini menandakan seluruh umat Islam akan menahan lapar dan dahaga serta menahan diri dari melakukan perkara-perkara yang boleh membatalkan ibadah puasa. Jika ditanya apakah yang sinonim dengan bulan ini selain solat terawih, membaca al-quran dan memperbanyakkan amalan, sudah tentunya salah satu yang paling di nantikan ialah bazar Ramadhan. Walapun konsepnya sama seperti pasar malam atau pasar tani, uniknya bazar ini ialah apabila peniaga lebih memfokuskan kepada penjualan makanan sahaja.


Bagi mereka yang tinggal di sekitar kawasan Pantai Dalam, boleh lah berkunjung ke bazar Ramadhan yang terletak di Bazaria Pantai, Jalan Pantai Dalam, Kampung Kerinchi, Kuala Lumpur. Disini terdapat pelbagai juadah yang boleh membuka selera bagi sesiapa yang mengunjunginya.


Antara yang paling popular disini ialah murtabak Waklan. Keunikan rasa murtabak yang dimasak dengan menggunakan minyak yang sedikit tetapi ranggup di luar serta kuah kari dan jeruk bawang menjanjikan kelainan rasa bagi penggemar juadah ini di bulan puasa. Sekiranya anda datang ke sini, anda boleh lihat betapa ramainya orang beratur untuk membeli juadah ini. Namun anda tidak perlu risau kerana servis menyediakan murtabak di sini sangat cepat dan tangkas tetapi adalah lebih baik untuk merancang perjalanan bagi mengelakkan bersesak-sesak dengan orang ramai.


Selain itu, Roti John ‘’Meleleh Sampai Ketagih’’ juga merupakan juadah yang paling dinantikan di bazar Pantai Dalam ini dan yang paling menariknya juadah ini juga pernah viral di sosial media suatu ketika dahulu. Keunikan rasa roti john yang dilimpahi dengan cheese yang banyak mampu membuka selera bagi sesiapa yang melihatnya. Tidak hairanlah jika anda perlu melalui barisan yang panjang untuk membeli juadah ini, sebaiknya datanglah awal untuk mengelakkan barisan yang terlalu panjang.


Disamping itu, untuk mereka yang menggemari juadah masakan melayu pula, disini juga terdapat pelbagai jenis lauk pauk yang dijual dengan harga yang sangat berpatutan. Jadi anda tidak perlu risau terlebih berbelanja ketika membeli. Namun begitu, kawal perasan anda supaya tidak berbelanja secara berlebihan sehingga mengundang kepada tabiat pembaziran makanan melampau.


Sentiasa ingatkan diri sendiri agar membeli sekadar yang mampu dihabiskan dan bukannya mengikut hawa nafsu semata. Paling penting, didiklah jiwa supaya berjimat cermat dan berpada-pada ketika membeli di bazaar Ramadhan.

 

 

Photo credit : rawpixel.com / Freepik


Do you have something in mind?