Tasik Kenyir: Destinasi Ekopelancongan

Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH), agensi di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah telah diberi tanggungjawab oleh Kerajaan Negeri Terengganu bagi mengawalselia pembangunan di Tasik Kenyir bermula pada tahun 1993. 

 

Tasik Kenyir wujud selepas pembinaan Stesen Kuasa Hidroelektrik Sultan Mahmud pada tahun 1985. Limpahan air yang memenuhi takungan empangan ini telah mengubah puncak bukit dan tanah tinggi menjadi pulau dengan jeram dan air terjun serta gua-gua misteri yang cukup mempersonakan.


Ketika awal pembukaan tasik ini, ia telah menenggelamkan khazanah rimba dan beberapa buah kampung. Banyak haiwan liar telah diselamatkan. Tasik ini yang asalnya hutan belantara terletak di tengah-tengah negeri Terengganu dengan keluasan melebihi 209,100 hektar meliputi 340 gugusan pulau dan 14 air terjun yang indah.

 

Air Terjun

Air Terjun Saok 

 

perkampungan


Pembangunan Tasik Kenyir sedang rancak dijalankan dengan pelbagai produk baru pelancongan seperti Kenyir Island Hopping (KIH), Pulau Bebas Cukai dan Kenyir Elephant Village (KEV) bagi menarik minat lebih ramai pengunjung tempatan mahupun luar negara berkunjung ke sini. 


KIH merupakan gabungan empat pulau yang dijadikan destinasi tarikan seperti taman rama-rama, taman burung, taman tropika dan taman orkid, manakala satu lagi komponen baru KIH ialah taman botani yang dibangunkan dengan konsep pembangunan mesra alam yang menitikberatkan pembangunan ekologi. 

 

Selain pembangunan fizikal, antara usaha lain yang dimainkan bagi menarik lebih ramai pengunjung adalah melalui aktiviti-aktiviti dan acara seperti Kenyir Lake International Triathlon, Kenyir Motocross Challenge, Kenyir Bird Watching, Kenyir Cup, Festival Kenyir dan sebagainya. 


Flora dan fauna

 

Tasik Kenyir kaya dengan flora dan fauna serta ikan air tawar. Ia merupakan syurga buat kaki pancing menunjukkan kehebatan mereka untuk ‘menawan’ spesies ikan air tawar. Dianggarkan terdapat lebih daripada 70 spesies ikan air tawar yang menghuni Tasik Kenyir.


Antara program memancing yang menjadi tarikan di tasik ini ialah Jelajah Tasik Kenyir, Kenyir Cup dan juga Boat On The Road. 


memancing

 

Selain aktiviti memancing dan sukan air, Tasik Kenyir turut dipromosikan sebagai pusat pelancongan alam semulajadi bertaraf antarabangsa untuk keluarga. Diharapkan sektor ini dapat diketengahkan sebagai tulang belakang ekonomi negeri Terengganu pada masa hadapan. 


Bagi pengemar sukan air bertaraf antarabangsa, pelbagai aktiviti dilaksanakan seperti Kenyir Lake International Triathlon yang menjadi acara tahunan. Selain itu, acara antarabangsa yang juga menjadi tarikan ialah Regatta, Kenyir Bird & Nature Quest dan juga Raja Serama Tasik Kenyir.


Di samping itu, pengunjung juga boleh melawat Pulau Herba yang mempunyai kira-kira 26,000 pokok herba. Manakala bagi penggemar fotografi pula, Air Terjun Lasik merupakan tempat yang menjanjikan pelbagai lanskap serta flora dan fauna yang indah untuk dirakam. 


Destinasi sedia ada yang telah menjadi tarikan utama pengunjung ialah Santuari Kelah. Apa yang menarik di santuari ini adalah pengunjung berpeluang berenang bersama, menangkap menggunakan tangan dan membiarkan kaki mereka geli digigit pelbagai spesies kelah. 


BAGAIMANA HENDAK KE SANA

 

  • Melalui udara dengan menaiki pesawat dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud. Dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud, anda boleh menaiki teksi ke Tasik Kenyir.


  • Memandu sendiri dari Kuala Lumpur. Gunakan Lebuhraya Pantai Timur (LPT) ke Kuala Jeneris dan terus ke Tasik Kenyir, atau gunakan Lebuhraya Karak ke Kuantan melalui laluan persisiran pantai Kemaman, Dungun, Kuala Terengganu dan tiba di Tasik Kenyir.


  • Melalui perkhidmatan bas iaitu Bas Tasik Kenyir Ekspress yang bertolak setiap hari pada jam 9.00 malam dari Hentian Putra di Kuala Lumpur ke Tasik Kenyir. 


Do you have something in mind?