Pekan Budget Hotel (CA 01700832-X)
No Reviews Yet
Pekan, Pahang
GOLD

About Us

TEMPAT MENARIK DI PEKAN
MUZIUM SULTAN ABU BAKAR
Muzium Daerah Pekan atau lebih dikenali sebagai Muzium Sultan Abu Bakar terletak di Jalan Sultan Ahmad. Muzium itu digunakan untuk menyimpan dan mempamerkan kebudayaan dan sejarah tempatan untuk tujuan kajian, pendidikan dan hiburan untuk membantu kajian mengenai kebudayaan tempatan dan menjaga monumen lama dan tempat-tempat bersejarah dan mempromosi pelancongan.
PUSAT TENUN
Terletak di Kampung Keladi, Pekan, Pahang. Kedudukannya 3 km dari bandar Pekan. Bangunan yang ada sekarang merupakan bangunan yang kedua, dibina pada tahun 1986. Di sini ada menjual kain sutera dengan harga antara RM70 hingga RM200 bergantung pada jenis kain yang dibeli. Di samping itu, pusat ini juga menerima tempahan daripada sesiapa yang berminat. Pusat tenun Sutera yang dibimbing oleh Hajjah Meriam Binti Abdul Rahman ini juga melatih masyarakat luar di tempat-tempat lain apabila diperlukan.
TEMPAT LAHIR TUN ABDUL RAZAK
Kampung Pulau Keladi adalah antara kampung paling tua dalam daerah Pekan selain Kampung Mengkasar, Kampung Parit dan Kampung Besta. Kampung  ini terletak kira-kira 5 kilometer dari bandar diraja Pekan. Pulau Keladi terbahagi kepada dua kampung kecil iaitu Kampung Medangsa dan Kampung Pulau Keladi. Kampung ini dipercayai telah ditubuhkan oleh Pucat Ahmad dan Juragan Mahmud. Kebanyakan rumah dibuat daripada pokok-pokok dari hutan seperti nibung, buluh dan nipah. Rekabentuk rumah-rumah yang dibina telah menjadi rekabentuk tradisional melayu sehingga kini.
Sebuah daripada rumah yang telah dibina di Kampung Pulau Keladi pada masa itu adalah kepunyaan Haji Daud Abdul Rahman dan isterinya, Nurita Sulaiman. Rumah ini kemudian diduduki oleh Tuk Hussein Mohd Taib yang merupakan Orang Kaya Kesembilan Indera Shah Bandar dan isterinya Hajah Fatimah Daud. Tun Abdul Razak bin Hussein, Perdana Menteri kedua Malysia telah dilahirkan di rumah ini. Rumah ini telah diambil alih oleh Muzium Negeri Pahang pada tahun 1985. Ianya dibina semula mengikut rekabentuk asal tetapi bahan-bahan binaan telah digabungkan dengan bahan pembinaan moden. Rumah ini telah dibina semula dengan menggunakan kayu cengal dan menjadi rekabentuk asli rumah Melayu bagi negeri Pahang.
Sebagaimana rumah orang melayu lain, rumah ini melingkungi tiga seksyen iaitu serambi, rumah ibu dan dapur. Koleksi Tun Razak terutama gambar pelbagai aktiviti beliau dipamerkan dalam rumah ini. Selain itu, katil di mana Tun Abdul Razak tidur semasa beliau kecil juga dipamerkan. Setelah siap dibina semula rumah ini dibuka kepada pelawat-pelawat mulai April 1986 daripada 9.00 pagi hingga 5.00 petang setiap hari kecuali hari isnin dan dikenakan bayaran sebanyak RM1.00